streda 10. marca 2010

Obmedzenie práv verejnosti

Práva verejnosti sa mali zlepšiť, poslanci navrhujú ich obmedzenie
8.3.2010 | | Via Iuris

Zmeny v zákone o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktoré minulý týždeň navrhol gestorský Výbor pre životné prostredie, nielenže neodstraňujú všetky nedostatky vytýkané Európskou komisiou, ale celý návrh zákona výrazne zhoršujú. Poslanci napríklad chcú utajiť všetky informácie o povoľovaní jadrových elektrární a chcú preto zmeniť aj zákon o slobode informácií. Hrozba straty eurofondov sa tým neodstraňuje.

Navrhované zmeny boli zverejnené na internetovej stránke parlamentu dnes ráno, 8. marca 2010. Parlament bude o prijatí týchto zmien rozhodovať zajtra, 9. marca 2010.

Vo februári 2010 Európska komisia upozornila slovenskú vládu, že slovenské zákony neumožňujú občanom dostatočne sa zúčastniť povoľovania veľkých projektov s najzávažnejším dopadom na zdravie a životné prostredie. Podľa vyjadrenia Komisie preto hrozí, že Slovensko príde o peniaze z fondov EÚ, ktorými majú byť mnohé veľké projekty financované. Odhaduje sa, že by mohlo ísť až o 8 miliárd eur (240 miliárd Sk). Vláda následne urýchlene predložila do parlamentu novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ktorá mala nedostatky vyriešiť.

Parlamentný Výbor pre životné prostredie (ktorý je gestorským výborom) však navrhol v zákone závažné zmeny, ktoré veľmi oslabujú možnosť verejnosti zúčastniť sa povoľovania najzávažnejších prevádzok (napr. jadrových elektrární, chemických tovární, baní, skládok). Navrhnuté zmeny napríklad úplne rušia právo verejnosti získať informácie o povoľovaní jadrových elektrární a jadrových zariadení.

Čítajte ďalej...

1 komentárov:

Unknown povedal(a)...

nooo vedel by som co to k tomu... mal som s tym priamo docinenia...

nech ostanu nebezpecne odpady tam kde su na vychode mame dost inych problemov...

Zverejnenie komentára